Чудова літня парочка)


Підосиковик, підосичник, осиковик, бабка червона, червоний козар (Boletus aurantiacus Bull. ex Fr. Leccinum aurantiacum (Bull. ex Fr.) S. F. Gray, Boletus versipellis Fr. et Hok.; Krombholzia aurantiaca (Bull. ex Roques) Gilb.) - вид базидіомікотових грибів родини болетові (Boletaceae). Місцеві назви - червоняк, червонюх, красноголовець, краснюк, трепетник.


Шапка 4-12 (15-20) см у діаметрі, напівсферична, потім опукло-розпростерта з підгорнутим краєм, темно-червона, брунатно-поморанчева, поморанчево-червона (колір шапки мінливий, різних відтінків, при достиганні вицвітає), гола або тонкоповстиста, суха. Шкірка не знімається. Пори білуваті, згодом сіріють, дрібні, округлі. Спори 11-18(22) Х (4)4,5-5,5(6) мкм. Ніжка 8-15(20) Х 1,5-4,5 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі спочатку трохи рожевіє, згодом ліловіє та чорніє, з приємним запахом і смаком.


Поширений і місцями рясно трапляється по всій лісовій зоні Євразії , а також у тундрі серед карликових беріз. В Україні поширений на Поліссі, в Лісостепу та в Карпатах. Росте в листяних і мішаних лісах, під осикою та вільхою.


Збирають у травні - жовтні. Гриб їстівний. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують, засолюють. Заготовляють на Поліссі.


ВікіпедіЯ

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!